Monument voor overtocht militairen WOII

Dankzij de inspanningen van Randwijker Wim Florissen, ook actief bij The Island ’44-’45, werd op zaterdag 22 oktober een monument onthuld. Onderaan de dijk, ter hoogte van de Erfstraat, staat nu een metalen Pegasus, het embleem van de militairen van de Airborne-divisie. In de nacht van 22 op 23 oktober 1944, precies 79 jaar geleden dus, staken op deze plek 138 mensen de Rijn over omdat op dat moment Randwijk ‘bevrijd gebied’ was.

Nazaten van oorlogsgetroffenen

Bij de groep zaten 120 geallieerde soldaten, die op de Veluwe waren terechtgekomen na afloop van de luchtlandingen van de Airborne-divisie bij Ede. Ook waren er 18 burgers bij de overtocht die actief waren in het verzet tegen de Duitse bezetter.
Wim Florissen heeft, samen met The Island en zijn partner Karin Wiggelman, al veel betekend voor het levend houden van de herinneringen aan de gruwelijke gebeurtenissen in en rond Randwijk tijdens en vlak na WOII. Bij de onthulling van het Pegasus-monument, dat gemaakt werd door smid Lot Pronk uit Andelst, waren veel dorpsgenoten en andere belangstellenden aanwezig. Veel van hen zijn ook nazaten van oorlogsgetroffenen, bijvoorbeeld omdat hun ouders of grootouders moesten evacueren toen het front naar de Betuwe verschoof.

Een tweede groep militairen die kort na deze succesvolle actie in bootjes de rivier wilden oversteken, werd door de Duitsers ontdekt. Slechts twee van hen overleefden de tocht.