Prijswinnaars Fotowedstrijd Randwijk in Focus 2022 bekendgemaakt

Op 23 juni ontmoetten de juryleden en deelnemers van de fotowedstijd elkaar voor de prijsuitreiking tijdens de maandelijkse dorpsbijeenkomst ‘Eten wat de pot schaft’ in De Haar.

Deelnemers Jan Averink en Olga Teunissen-van Manen leverden ieder een serie in van 3 foto’s met titel en tekst. De winnende foto van Randwijk werd gemaakt door Jan Averink.

Winnende foto: Begraafplaats

Met zijn foto van De begraafplaats, met als titel ‘Begraafplaats’ overtuigde hij de jury. “De foto van de begraafplaats is een stil en geconcentreerd beeld, daarom vind ik hem zo mooi”, zei een van de juryleden. “Melancholie is ook een deel van het leven en van het dorp, Jan deelt zijn persoonlijke gevoel en gedachten met ons. Jan geeft deze plek in Randwijk zeggingskracht met zijn foto. De teksten bij de foto’s versterken de beelden”.

De juryleden hebben ook genoten van de beelden van Olga. Vooral het tafereel op het ijs maakt de tongen los, ook bij de eters van Eten Wat de Pot Schaft.
“Dat is heerlijk aan deze foto, hij brengt je gelijk terug naar winters waarin je zelf op het ijs stond”. Sommigen zien zelfs hun eigen woning op de foto staan.

Ga op onderzoek uit met je camera

Ook kraakten de juryleden wat kritische noten over belichting en inkadering van de beelden en werden de deelnemers aangemoedigd om ‘op onderzoek uitgaan’ tijdens het fotograferen, sommige beelden vragen erom om keer op keer vastgelegd te worden met een steeds weer andere lichtval. Hierdoor ontstond ook een mooie uitwisseling over fotografie. Jan en Olga krijgen beiden een fotoworkshop van een van de juryleden. Prijswinnaar Jan ontving daarbij de lensenset waarmee hij zijn mobiele telefoon kan uitrusten om nog meer foto’s te gaan maken.

Jury en winnende foto’s

De activiteitencommissie van Randwijk dankt de juryleden Jannemieke Termeer, Hein Budding en Meike van Legene en de deelnemers Jan Averink en Olga Teunissen-van Manen hartelijk voor hun inzet en deelname! De foto’s zijn op hier op de site te bekijken en zullen te zijner tijd ook een plek krijgen in De Haar.

Foto’s van Jan Averink
(copyright Jan Averink en Randwijker)

Randwijk, rust en ruimte In afwachting van het voorjaar ligt de akker te rusten onder een weidse wolkenlucht. De zon laat zich sporadisch zien en werpt lichtende banen over het landschap. De horizon is ver, de ruimte ademt en de aarde is in stille verwachting van komende groei.

 

In het volle zicht ligt de begraafplaats langs de Bredeweg. Een treurbeuk laat peinzend de takken hangen. Gaande over de dodenakker lezen we de namen van de voorgeslachten. We realiseren ons dat het leven eindig is. Níet de tijd gaat voorbij – wíj zijn het die voorbijgaan… (Winnende foto)

 

Wilgen spiegelen zich in het water. De natuur verstilt en keert tot zichzelf in. Beeld en spiegelbeeld vloeien vrijwel naadloos in elkaar over. Het water komt en het gaat. Al eeuwenlang…

Foto’s van Olga Teunissen-van Manen
(copyright Olga Teunissen-van Manen en Randwijker)

 


Randwijk in Focus 2022

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

In samenwerking met de Randwijker organiseerde De Haar dit jaar voor het eerst een grote fotowedstrijd waar iedereen aan mee kan doen.

Welk beeld van Randwijk beweegt jou? Laat ons zien wat jij ‘ziet in Randwijk’. Stuur een foto in van hoe jij kijkt naar Randwijk! Randwijk is een prachtig, dromerig dorp aan de Rijn in de Betuwe waar het dorpshart stevig klopt. We nodigen je uit om tussen 1 april en 29 mei 2022 je mooiste foto van Randwijk en directe omgeving in te sturen. Dat mogen ook foto’s zijn uit een andere periode, als het maar Randwijk of omgeving is.
Op 23 juni zal een deskundige en bevlogen jury in de Haar de prijs uitreiken aan de winnaar, tijdens ‘Eten wat de pot schaft’ in De Haar.

Prijsuitreiking en jury Focus 2022

Tijdens de prijsuitreiking worden de 5 beste foto’s en uiteindelijk de winnende foto bekend gemaakt. De winnaar wint niet zomaar. De jurering ligt in handen van een deskundige jury bestaande uit Jannemieke Temeer, Meike Legêne en Hein Budding.
Daarnaast is er de publieksprijs! In de eerste weken van juni mogen alle Randwijkers stemmen op hun favoriete foto. De makers van de winnende foto’s winnen een ‘workshop’ van een van de juryleden en mogen ermee op stap.
De winnende inzender ontvangt bovendien een Black Eye Combo G4 Lens Pack. Lenzen die je overal mee naar toe kunt nemen. Met deze lenzen op je smartphone maak je prachtige foto’s. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens ‘Eten wat de pot schaft’ op 23 juni 2022.

De fotojury

Jannemieke Temeer fotograaf te Zetten

Een klein meisje met een kleine rode camera in de hand die familiefoto’s maakt. Dat is de reden dat ik zelf niet op veel familiefoto’s sta, ik heb ze gemaakt. Ik heb altijd graag gefotografeerd en de aankoop van mijn eerste analoge spiegelreflex vond ik zelf heel bijzonder. Ik heb best lang gewacht om de overstap te maken naar digitale fotografie, maar ook dat lijkt ondertussen alweer een eeuwigheid geleden.

Na een opleiding aan de Fotovakschool ben ik in 2009 voor mezelf als zelfstandig werkend fotograaf begonnen. Door de jaren heen heb ik vele fotosessies gedaan met families, voor huwelijken en voor bedrijven. Daarnaast heb ik vele workshops gegeven en ben ik mijn eigen Fotogroep begonnen om het plezier van fotografie over te dragen op andere fotografen.

Mijn eigen fotografiehobby is het maken van natuurfoto’s en dan vooral de dichtbij- en macrofotografie. Prachtig vind ik het om kleuren en licht te vangen met mijn camera en te zien wat er gebeurt voor mijn ogen. Daar kan ik van blijven genieten.

Meike Legêne kunstenaar te Randwijk

Meike Legêne (1997) is beeldend kunstenaar voor de openbare ruimte. Haar jeugd heeft ze vanaf haar veertiende in Randwijk doorgebracht. Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam is ze opnieuw in Randwijk komen wonen en werken. Nu maakt ze haar beelden in een werkplaats aan de Bredeweg.

“Op mijn tiende kreeg ik van Sinterklaas mijn eerste kunstboek, van een bekende fotograaf. Dat vond ik zó mooi! Toen ben ik van mijn zakgeld meer fotografieboeken gaan kopen, en later ook andere kunstboeken.
Ik hou er erg van om met anderen naar kunst te kijken en te praten over waarom we iets mooi vinden (of waarom niet). Ik ben heel benieuwd naar de foto’s die Randijkers gaan inzenden.”

Hein Budding (1995)

Sinds ik ben opgegroeid in een Randwijk, is de rust en ruimte mij altijd bijgebleven.
Gezien het protestantse erfgoed van mijn familie, zijn het zorgen voor een ander en het omkijken naar de aarde belangrijke principes in mijn leven.

Omdat we hier omringd zijn door de natuur werd het een natuurlijke fascinatie om buiten te zijn en deze actief te verkennen. Op jongere leeftijd ging ik met mijn familie  elk jaar naar de Alpen in Zwitserland, ik realiseer me nu dat het sublieme effect dat de bergen op mij hadden, een zaadje heeft geplant dat uiteindelijk zou ontkiemen in mijn fascinatie voor fotografie.

Ik heb nooit de neiging om Randwijk te blijven, maar toen ik vertrok, werd ik me bewust van de impact die deze plek en de ervaring op mij heeft gemaakt. Door mijn fotografie kijk ik naar binnen, naar hoe omgeving en natuur zich verhouden tot ons, onze herinneringen en ons gedrag. Vanuit een atmosferisch en poëtisch perspectief probeer ik de manier waarop we onze omgeving waarnemen te beïnvloeden.

Ik koester het om via fotografie te onderzoeken en te verkennen hoe we voor elkaar kunnen zorgen, door het landschap waarin we leven te identificeren.

Inzenden en reglement

Om mee te doen moet je het onderstaande hebben gelezen, bij het inzenden van de foto(‘s) ga je akkoord met het onderstaande:

  • Je kunt je foto inzenden via redactie@randwijker.nl in de periode tussen 1 april en 29 mei 2022. Inzendingen die eerder of later binnen komen doen niet mee aan de wedstrijd.
  • Het fotobestand heeft format .jpg of .tif. Het bestand heeft als naam: titel_voornaam_achternaam_01.jpg. Wanneer je meer foto’s instuurt wordt dat titel_voornaam_achternaam_02.jpg. Je mag maximaal 3 foto’s insturen.
  • Naast je foto stuur je ook een toelichting in bij de foto van max. 50 woorden.
  • Met deelname aan de wedstrijd geef je toestemming voor het gebruik van jouw foto met daaronder jouw naam en toelichting door De Randwijker.nl voor publiciteit in het kader van de wedstrijd en prijsuitreiking. Jouw foto kan gebruikt worden op de website, social media, drukwerk en andere kanalen.
  • Jouw naam wordt vermeld wanneer jouw foto wordt gebruikt, maar je krijgt hier geen financiële vergoeding voor.
  • De foto die je inzendt moet door jou zijn gemaakt.
  • De foto moet gepubliceerd mogen worden. Wanneer er mensen op de foto staan, moeten zij toestemming hebben gegeven voor de het maken van de foto.
  • De foto mag wel verbeterd zijn (bijvoorbeeld in kleur), maar niet gemanipuleerd (bijvoorbeeld met Photoshop)