Randwijk in Focus 2022

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

In samenwerking met de Randwijker organiseert De Haar dit jaar voor het eerst een grote fotowedstrijd waar iedereen aan mee kan doen.

Welk beeld van Randwijk beweegt jou? Laat ons zien wat jij ‘ziet in Randwijk’. Stuur een foto in van hoe jij kijkt naar Randwijk! Randwijk is een prachtig, dromerig dorp aan de Rijn in de Betuwe waar het dorpshart stevig klopt. We nodigen je uit om tussen 1 april en 29 mei 2022 je mooiste foto van Randwijk en directe omgeving in te sturen. Dat mogen ook foto’s zijn uit een andere periode, als het maar Randwijk of omgeving is.
In juni zal een deskundige en bevlogen jury in de Haar de prijs uitreiken aan de winnaar.

Prijsuitreiking en jury Focus 2022

Tijdens de prijsuitreiking worden de 5 beste foto’s en uiteindelijk de winnende foto bekend gemaakt. De winnaar wint niet zomaar. De jurering ligt in handen van een deskundige jury bestaande uit Jannemieke Temeer, Meike Legêne en Hein Budding.
Daarnaast is er de publieksprijs! In de eerste weken van juni mogen alle Randwijkers stemmen op hun favoriete foto. De makers van de winnende foto’s winnen een ‘workshop’ van een van de juryleden en mogen ermee op stap.
De winnende inzender ontvangt bovendien een Black Eye Combo G4 Lens Pack. Lenzen die je overal mee naar toe kunt nemen. Met deze lenzen op je smartphone maak je prachtige foto’s. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een van de grotere evenementen in De Haar, zomer 2022. Nadere details volgen nog.

De fotojury

Jannemieke Temeer fotograaf te Zetten

Een klein meisje met een kleine rode camera in de hand die familiefoto’s maakt. Dat is de reden dat ik zelf niet op veel familiefoto’s sta, ik heb ze gemaakt. Ik heb altijd graag gefotografeerd en de aankoop van mijn eerste analoge spiegelreflex vond ik zelf heel bijzonder. Ik heb best lang gewacht om de overstap te maken naar digitale fotografie, maar ook dat lijkt ondertussen alweer een eeuwigheid geleden.

Na een opleiding aan de Fotovakschool ben ik in 2009 voor mezelf als zelfstandig werkend fotograaf begonnen. Door de jaren heen heb ik vele fotosessies gedaan met families, voor huwelijken en voor bedrijven. Daarnaast heb ik vele workshops gegeven en ben ik mijn eigen Fotogroep begonnen om het plezier van fotografie over te dragen op andere fotografen.

Mijn eigen fotografiehobby is het maken van natuurfoto’s en dan vooral de dichtbij- en macrofotografie. Prachtig vind ik het om kleuren en licht te vangen met mijn camera en te zien wat er gebeurt voor mijn ogen. Daar kan ik van blijven genieten.

Meike Legêne kunstenaar te Randwijk

Meike Legêne (1997) is beeldend kunstenaar voor de openbare ruimte. Haar jeugd heeft ze vanaf haar veertiende in Randwijk doorgebracht. Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam is ze opnieuw in Randwijk komen wonen en werken. Nu maakt ze haar beelden in een werkplaats aan de Bredeweg.

“Op mijn tiende kreeg ik van Sinterklaas mijn eerste kunstboek, van een bekende fotograaf. Dat vond ik zó mooi! Toen ben ik van mijn zakgeld meer fotografieboeken gaan kopen, en later ook andere kunstboeken.
Ik hou er erg van om met anderen naar kunst te kijken en te praten over waarom we iets mooi vinden (of waarom niet). Ik ben heel benieuwd naar de foto’s die Randijkers gaan inzenden.”

Hein Budding (1995)

Sinds ik ben opgegroeid in een Randwijk, is de rust en ruimte mij altijd bijgebleven.
Gezien het protestantse erfgoed van mijn familie, zijn het zorgen voor een ander en het omkijken naar de aarde belangrijke principes in mijn leven.

Omdat we hier omringd zijn door de natuur werd het een natuurlijke fascinatie om buiten te zijn en deze actief te verkennen. Op jongere leeftijd ging ik met mijn familie  elk jaar naar de Alpen in Zwitserland, ik realiseer me nu dat het sublieme effect dat de bergen op mij hadden, een zaadje heeft geplant dat uiteindelijk zou ontkiemen in mijn fascinatie voor fotografie.

Ik heb nooit de neiging om Randwijk te blijven, maar toen ik vertrok, werd ik me bewust van de impact die deze plek en de ervaring op mij heeft gemaakt. Door mijn fotografie kijk ik naar binnen, naar hoe omgeving en natuur zich verhouden tot ons, onze herinneringen en ons gedrag. Vanuit een atmosferisch en poëtisch perspectief probeer ik de manier waarop we onze omgeving waarnemen te beïnvloeden.

Ik koester het om via fotografie te onderzoeken en te verkennen hoe we voor elkaar kunnen zorgen, door het landschap waarin we leven te identificeren.

Inzenden en reglement

Om mee te doen moet je het onderstaande hebben gelezen, bij het inzenden van de foto(‘s) ga je akkoord met het onderstaande:

  • Je kunt je foto inzenden via redactie@randwijker.nl in de periode tussen 1 april en 29 mei 2022. Inzendingen die eerder of later binnen komen doen niet mee aan de wedstrijd.
  • Het fotobestand heeft format .jpg of .tif. Het bestand heeft als naam: titel_voornaam_achternaam_01.jpg. Wanneer je meer foto’s instuurt wordt dat titel_voornaam_achternaam_02.jpg. Je mag maximaal 3 foto’s insturen.
  • Naast je foto stuur je ook een toelichting in bij de foto van max. 50 woorden.
  • Met deelname aan de wedstrijd geef je toestemming voor het gebruik van jouw foto met daaronder jouw naam en toelichting door De Randwijker.nl voor publiciteit in het kader van de wedstrijd en prijsuitreiking. Jouw foto kan gebruikt worden op de website, social media, drukwerk en andere kanalen.
  • Jouw naam wordt vermeld wanneer jouw foto wordt gebruikt, maar je krijgt hier geen financiële vergoeding voor.
  • De foto die je inzendt moet door jou zijn gemaakt.
  • De foto moet gepubliceerd mogen worden. Wanneer er mensen op de foto staan, moeten zij toestemming hebben gegeven voor de het maken van de foto.
  • De foto mag wel verbeterd zijn (bijvoorbeeld in kleur), maar niet gemanipuleerd (bijvoorbeeld met Photoshop)