Het Betuwse dorp met een telefooncel

Het dorp Randwijk is een van de twaalf dorpen van de gemeente Overbetuwe. Het is ook een van de oudste dorpen van Nederland: de noordgrens van het Romeinse rijk, de Limes, lag hier. Rinwic, de oude naam, wordt al in het jaar 1003 geschreven. In 1395 wordt de Hervormde kerk al genoemd.

Randwijk heeft (in 2019) 1.295 inwoners.
Veel Randwijkers kennen elkaar al van jongs af aan. Ze zaten bijvoorbeeld samen op de School met de Bijbel of fietsten samen op naar een middelbare school in Elst, Nijmegen of Arnhem, de drie grotere steden in de omgeving. Veel jonge Randwijkers gaan naar de middelbare school in Zetten, het Hendrik Pierson College, het HPC. Zetten is ook het dichtstbijzijnde dorp voor dagelijkse boodschappen, fysiotherapie, sport- en yogacentrum, artsenbezoek, tandars of de apotheek.

Ruimte voor heel Randwijk

‘Nieuwe’ Randwijkers genieten van de rust op de straten, aangename woonruimte, vaak met een tuin voor een relatief lage prijs, en van de landelijke omgeving.
Centrale ontmoetingsplek is sinds april 2020  de nieuwe multifunctionele accomodatie De Haar, In De Haar is ruimte voor heel Randwijk: het gebouw is de thuisbasis van voetbalvereniging EMM – Eendracht Maakt Macht en schietvereniging De Treffers. Er worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud door de Activiteitencommissie. Het in gebruik nemen van het prachtige pand werd behoorlijk vertraagd tijdens de coronatijd.
De gezichtsbepalende Randwijkse Boekencel*) stond bij Dorpshuis Randwijks Hof aan de Bredeweg sinds 2014. Het is een gratis bibliotheekje van 1 vierkante meter. Op 11 maart 2021 werd de Boekencel verhuisd van Randwijks Hof naar De Haar. Veel mensen uit het dorp gebruiken de openbare gratis dorpsboekenkast, die 24/7 open is, graag om er nieuw leesvoer te brengen en te halen. Ook fietsers op bloesemtocht, of op weg naar het Lexkesveer, zoeken er vaak iets te lezen uit. De Randwijkse Boekencel is een oude ANWB-telefooncel, de voorloper van de Praatpaal, die ook al niet meer bestaat.

*) Voor wie echt de details wil weten: Bas kocht hem in Groningen. Jo en Tinus hebben geschuurd en geschilderd en daarna zette meubelmaker de Regt er planken in en werd er een lichtje in gemaakt door Stap. Half februari 2014 werd de minibibliotheek-in-een-telefooncel feestelijk geopend. Op 11 maart 2021 verhuisden de mannen van Ruinard Hoveniers de Boekencel naar het parkeerterrein van De Haar, 135 verderop op de Bredeweg.