Het Betuwse dorp met een telefooncel

Het dorp Randwijk is een van de twaalf dorpen van de gemeente Overbetuwe. Het is ook een van de oudste dorpen van Nederland: de noordgrens van het Romeinse rijk, de Limes, lag hier. Rinwic, de oude naam, wordt al in het jaar 1003 geschreven. In 1395 wordt de Hervormde kerk al genoemd.

Randwijk heeft (in 2019) 1.295 inwoners.
Veel Randwijkers kennen elkaar al van jongs af aan. Ze zaten bijvoorbeeld samen op de School met de Bijbel of fietsten samen op naar een middelbare school in Elst, Nijmegen of Arnhem, de drie grotere steden in de omgeving. Veel jonge Randwijkers gaan naar de middelbare school in Zetten, het Hendrik Pierson College, het HPC. Zetten is ook het dichtstbijzijnde dorp voor dagelijkse boodschappen, fysiotherapie, sport- en yogacentrum, artsenbezoek, tandars of de apotheek.

‘Nieuwe’ Randwijkers genieten van de rust op de straten, aangename woonruimte, vaak met een tuin voor een relatief lage prijs, en van de landelijke omgeving.
Centrale ontmoetingsplek is dorpshuis Randwijks Hof, waar veel activiteiten worden georganiseerd voor alle leeftijden. Naast Randwijks Hof is in april 2020 ook de nieuwe multifunctionele accomodatie De Haar verschenen. Dit gebouw wordt de nieuwe thuisbasis van voetbalvereniging EMM – Eendracht Maakt Macht en schietvereniging De Treffers.
En die telefooncel*) staat bij Randwijks Hof aan de Bredeweg sinds 2017. Het is een gratis bibliotheekje van 1 vierkante meter. Veel mensen uit het dorp gebruiken de telefooncel, die 24/7 open is, graag om er nieuw leesvoer te brengen en te halen. Ook fietsers op bloesemtocht, of op weg naar het Lexkesveer, zoeken er graag iets te lezen uit.
Het is een oude ANWB-telefooncel, de voorloper van de Praatpaal, die ook al niet meer bestaat.

*) Voor wie echt de details wil weten: Bas kocht hem in Groningen. Jo en Tinus hebben geschuurd en geschilderd en daarna zette de timmerman er planken in en werd er een lichtje in gemaakt. Half februari 2017 werd de minibibliotheek-in-een-telefooncel feestelijk geopend.