Rinwic en de Romeinen

De Romeinen veroverden Nederland. Heel Nederland? Nee. Aan de Rijn lag het prachtige dorp Rinwic: de plek waar de Rijn wijkt en een doorwaadbare verbinding vormt tussen Veluwe en Betuwe. De Romeinen maakten er graag gebruik van, want zo kwamen ze van Nijmegen verder naar het noorden. Het lag mooi tussen Arnhem en Kesteren in en misschien bouwden de Romeinen daarom zelfs wel een Castellum in Randwijk – al is dat nog nooit teruggevonden. Door klimaatveranderingen werd het hele gebied steeds natter. ‘Laat maar zitten’, moeten die Romeinen uiteindelijk gedacht hebben. En zo werd Randwijk deel van de noordelijke grens van het Romeinse rijk, wat de Limes werd genoemd. Tot Randwijk kwamen de Romeinen. Verder niet.

Dat willen we natuurlijk niet vergeten. Op de Randwijkse Rijndijk, net buiten het dorp, staat een wonderlijk standbeeld van een autootje met een rokje en vier benen eronder. Non Plus Ultra staat er met gouden letters op.
‘Tot hier en niet verder’, betekent dat in het Latijn. Het beeld werd in 2012 gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Joost van den Toorn.
Het rokje is, vergelijk het maar met de tekeningen in Asterix en Obelix, een verwijzing naar de kleding van Romeinse soldaten, daar staken hun Romeinse benen onderuit.
Het autootje is een Fiat 600 Multipla. Een Fiat was het meest populaire vervoersmiddel van de Italianen die in de jaren zestig en zeventig naar de Betuwe kwamen als gastarbeiders. Ze hielpen met de fruitpluk. Zo combineert het standbeeld op de dijk twee soorten Italiaanse gasten die in Randwijk werden verwelkomd – en niet verder gingen.