Leer hoe je een mensenleven kunt redden

Aan de buitenkant van De Haar en op nog drie andere plaatsen in Randwijk hangt een AED, een apparaat waarmee je een mensenleven kunt redden.
Kom in twee uur leren hoe je zo’n ding gebruikt.
Rikie de Best, de masseuse van EMM, geeft de training. Er zijn oefenpoppen beschikbaar en je sluit de avond af met een BLS-certificaat, waardoor je ook mee kunt doen in de Hartslag.nu hulp-app.
Via die app kun je als burger bericht krijgen wanneer iemand in jouw omgeving je hulp nodig heeft met de AED.

Meedoen op donderdag 23 maart, 19.30 – 21.30 uur.
6 tot 12 deelnemers, Kleine Zaal. Kosten zijn 20 euro per persoon, inclusief NRR-certificaat. Meld je aan bij Rikie de Best: 06-20767499

Hobby- en rommelmarkt

Tijd gehad om de zolder of het schuurtje op te ruimen? Dan is zondag 26 maart van 11 tot 17 uur het moment om weer eens wat nieuws aan te schaffen.
Op de gratis hobby- en rommelmarkt in De Haar zijn nieuwe zelfgemaakte hebbedingetjes te koop en er ligt van alles wat nog goed bruikbaar is aan tweedehands huisraad, speelgoed, boeken, huishoudelijke apparatuur en meer.
Kom even kijken in De Haar op zondag en ga weer naar huis met een onverwachte vondst.

Schaaktoernooi – vrijdag 24 maart

Voor het eerst in de geschiedenis wordt Het Avondschaaktoernooi georganiseerd in De Haar aan Bredeweg 12 Randwijk. Alle schaakliefhebbers zijn welkom.

Er wonen veel schakers in en rond Randwijk. Op elk niveau, in elke leeftijd, schaken Overbetuwenaren. Toch is 24 maart 2023 de allereerste keer dat er een avondvullend Avondschaaktoernooi wordt georganiseerd in Randwijk.
Iedereen die schaakt kan zich inschrijven en plaatsnemen aan een van de borden.
Schrijf je zo snel mogelijk in, want er kan maar een beperkt aantal borden worden opgesteld.
Entree is 5 euro per persoon, tickets zijn te bestellen via de Randwijker Tickets bestellijst
Het toernooi start om 19.30. Kom kijken of spelen.
De organisator van Het Avondschaaktoernooi is Thijs van Welie. Voor meer informatie kun je contact met hem opnemen: 06-43221131

Nieuwbouw Kerkstraat – Julianastraat?

Zo’n 30 woningen moeten erbij komen in Randwijk. En dan het liefst nog betaalbaar ook.
Dat besliste het college van B&W van Overbetuwe op 15 februari 2023. Een stevig blok woningen erbij aan de Kerkstraat (rond nummer 31) en de Julianastraat (hoek Julianastraat/Kerkstraat, grenzend aan de Oranjehof). Er ligt een plan klaar waarover op 18 april gestemd wordt in de gemeenteraad.

Het gaat in dat plan op de Kerkstraat om

  • 8 starterswoningen
  • 2 twee-onder éénkapwoningen
  • 1 vrije sector woning
  • 2 standplaatsen voor woonwagens

en op het stuk tussen Kerkstraat en Julianastraat om

  • 16 sociale huurappartementen

Wat betekent dat voor Randwijk

Niet het hele gebied dat hier genoemd wordt is onbewoond: er staan op sommige plekken al huizen met Randwijkers erin. Zij zullen een andere woonoplossing moeten vinden. Misschien wel in de geplande nieuwbouw. Als het plan doorgaat zou Randwijk-Noord-Oost opeens een wijk van betekenis kunnen worden met, ruw geschat, zo’n 65 nieuwe dorpsgenoten.
De Willem-Alexanderstraat en Johan Frisostraat zullen niet meer ‘de nieuwbouwwijk’ zijn als dit plan verwezenlijkt wordt. De kans wordt opeens realistisch dat er nieuwe leerlingen voor de School komen, meer talentvolle voetballers voor EMM en nieuwe vrijwilligers om Koningsdag te helpen organiseren en bardiensten te draaien bij live concerten in De Haar.

Meepraten

Het gaat bij de bouwplannen gedeeltelijk om inbreiding. Dat is het volbouwen van plekken in een bewoond gebied en staat tegenover ‘uitbreiding’, waarbij onbewoond gebied wordt bebouwd. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat met het Randwijkse plan wordt voldaan aan het besluit van de gemeenteraad (wanneer?) om een locatie te vinden in het westelijk deel van Overbetuwe, voor woningbouw en woonwagenstandplaatsen.

Op 18 april 2023 gaat de gemeenteraad besluiten of de locaties echt geschikt zijn voor bebouwing. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt en komen er gesprekken met omwonenden, andere belanghebbenden en toekomstige bewoners.
Wie voor die tijd al een uitgesproken mening heeft over het plan tot nu toe, kan eens kijken op de site van gemeente Overbetuwe bij het onderwerp ‘Inspreken’.

Meer lezen:

– Gemeente Overbetuwe: College stemt in met uitbreiding woningbouwlocatie Randwijk

– Gemeente Overbetuwe: Inspreken – de procedure en momenten om je mening te geven

 

 

WO2 in De Betuwe – lezing

Op vrijdag 24 februari 2023 houdt Bauke Huisman een lezing in De Haar over de Tweede Wereldoorlog in De Betuwe. Met details over de evacuatie en de onderwaterzetting tegen het einde van de oorlog. Zaal open om 19.30, start van de lezing om 20.00 uur. Entree is gratis.
Er worden ook originele filmbeelden vertoond. De lezing wordt gehouden op uitnodiging van The Island, de organistor van het tweejaarlijks re-enactment-evenement in de Overbetuwe.

Programmaboekje De Haar 2023

Of je nou wilt zingen, kaarten, voetballen, schieten, koffie drinken, schrijven, ismakogieen, eten, glas-in-lood-ramen maken, musiceren, vergaderen of een biertje drinken: je bent welkom in De Haar aan de Bredeweg 12.
In de eerste week van januari 2023 is huis aan huis het programmaboekje van De Haar rondgebracht. In dat handige groene boekje vind je het hele jaar door alle vaste activiteiten die plaatsvinden in De Haar.
Er staat altijd een contactpersoon bij, die je kunt benaderen als je ook een keer mee wilt doen.

De eenmalige activiteiten in De Haar worden altijd aangekondigd in de Dorpsagenda op deze site.

Hoe kwam dat programmaboekje er?

Het programmaboekje verscheen dit jaar en ook al eerder, in 2021, dankzij de medewerking van plaatselijke bedrijven die gebruik maakten van de heel betaalbare advertentieruimte in het boekje waarmee ze een bereik hebben van 100% in Randwijk.
De organisaties die gebruik maken van De Haar leverden informatie en beeldmateriaal.
De redactie van de Randwijker zette het boekje in elkaar.
Staat er iets in wat helemaal niet klopt? Neem gerust even contact op met redactie@randwijker.nl.
Wil je de redactie overladen met complimenten en opgestoken duimpjes? Vooral doen!
Heb je nog geen programmaboekje in de bus gekregen? Laat het even weten en haal er eentje aan de bar bij De Haar.

Kerstman in Randwijk

Jarenlang reed hij stilletjes ons dorpje voorbij, maar vandaag kwam de Kerstman op bezoek in Randwijk.
Veel jonge Randwijkertjes kwamen kennis met hem maken. Annet vertelde eerst een prachtig kerstverhaal, terwijl de Kerstman zijn rendieren even liet uitrusten. Alle bezoekers, de kinderen en de ouders en opa’s en oma’s, kregen allemaal een hand van de Kerstman en de meesten kende hij bij naam. “Ik mag het Grote Boek van Sinterklaas ook inkijken,” legde hij uit.
De kinderen die een kleurplaat hadden ingeleverd kregen wat lekkers van de Kerstman en mochten met hem op de foto.

 

Vervoer door vrijwilligers in Overbetuwe

Algemene Hulpdienst:
Personenvervoer door vrijwilligers in Overbetuwe

Voor inwoners van de gemeente Overbetuwe die niet zelf over vervoer beschikken en geen familie of vrienden in de buurt hebben om te helpen kan de Algemene Hulpdienst benaderd worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers die met eigen auto het vervoer uitvoeren. Denk hierbij aan een afspraak in het ziekenhuis, bij de pedicure, de fysio of familiebezoek. De vrijwilliger kan desgewenst als begeleider mee tot aan de spreekkamer en kan ook op u wachten zodat u na afloop weer direct naar huis gebracht kunt worden.

Waar wilt u heen?

Vraag en aanbod van vervoersvragen komen op een centraal coördinatiepunt bij de Algemene Hulpdienst binnen.
De coördinator spreekt met de aanvrager en de vrijwillige chauffeur het verzoek goed door. Wat is het tijdstip? Waar gaat de rit naartoe? Moet de chauffeur wachten? Zorgvuldigheid en veiligheid staan hoog in het vaandel en voorkomen teleurstellingen achteraf. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om mensen in een rolstoel te vervoeren maar een rollator of rolstoel ingeklapt meenemen is vaak wel mogelijk. Is een rit wat verder weg, of zit er lange wachttijd tussen de heen- en terugreis, dan wordt dit vooraf goed doorgesproken zodat duidelijk is wat dit voor de aanvrager en de chauffeur betekent. Zijn beide partijen akkoord, dan is er een match en staat de chauffeur op het afgesproken tijdstip voor de deur.

Onkostenvergoeding vervoer

Zoveel mogelijk wordt een vrijwillige chauffeur gevraagd die woont in de plaats waar ook de aanvrager vandaan komt. Dat scheelt tijd en kosten. Het vervoer is niet gratis. De aanvrager betaalt de chauffeur een onkostenvergoeding. Deze is vooraf met de aanvrager afgestemd en gebaseerd op een tarievenlijst . De aanvrager betaalt na afloop van de rit het afgesproken bedrag zelf aan de chauffeur.

Vervoer aanvragen

Vervoer aanvragen kan:

  • Telefonisch van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur.
    Het telefoonnummer is 0481 – 374926.
  • Door een e-mail te sturen naar info@hulpdienstelst.nl
  • Door het contactformulier in te vullen op de website www.hulpdienstelst.nl

Geadviseerd wordt om minimaal twee werkdagen van te voren de rit aan te vragen. Dit voorkomt teleurstelling en geeft het coördinatiepunt de tijd om vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar te brengen.

Vrijwilligers als chauffeur gezocht

Algemene Hulpdienst  werkt uitsluitend met vrijwilligers. Voor onze vervoersservice zijn we  nog op zoek naar vrijwilligers uit Zetten, Herveld, Heteren, Oosterhout, Randwijk en Driel. Meer weten? Neem contact op met ons coördinatiepunt via info@hulpdienstelst.nl.

We komen graag met u in gesprek.

 

Informatieavond School met de Bijbel Randwijk

Heeft u al nagedacht over een school voor uw kind(eren)?

Op D.V. donderdag 26 januari 2023 bent u welkom op onze informatie- en/of aanmeldingsavond.

Voor de planning van ons onderwijs betreffende het schooljaar 2023-2024 is het belangrijk dat wij weten welke kinderen wij kunnen verwachten. Ook voor alleen informatie bent u welkom.

Het gaat om kinderen die voor 1 juli 2024 vier jaar worden.

Graag ontvangen we opgave vooraf via info@randwijksmdb.nl. Aanvang 19.30 uur.

Bij verhindering kunt u contact opnemen met dhr. H. Versluis (dir@randwijksmdb.nl).

U bent welkom op: Kerkstraat 7, 6668 AN Randwijk, tel. 0488-491288,  www.randwijk-smdb.nl.