The Island 44-45

Re-enactment WO2 in Opheusden
van 5 tm 8 oktober
       

Elk jaar herdenkt de Overbetuwe samen met The Island dat de oorlog hier, in de Betuwe, nog 198 dagen doorging toen die voor de rest van Nederland al was afgelopen. Echt-gebeurde oorlogssituaties worden nagespeeld en heel wat oude militaire voertuigen en ander materiaal wordt erbij gehaald om ook de Overbetuwenaren van nu te laten zien wat er hier gebeurde. De afgelopen twee jaar kon het niet vanwege corona, maar dit jaar vindt deze levende geschiedenisles plaats in Opheusden op het terrein van camping De Linie aan de Marktstraat 3a.

Manneneiland – The Island

In het laatste oorlogsjaar werd er enorm gevochten in de Betuwe. De bewoners van de Betuwe werden geëvacueerd. De angst voor hoog water bleek volkomen terecht: in de nacht van 2 op 3 december 1944 bliezen de Duitsers de dijk bij Elden op en stroomde het hele gebied vol. Het hoger gelegen gebied rond Driel, Heteren, Randwijk bleef droog. Zo’n 1000 mannen bleven er achter om het vee en de oogst veilig te stellen. Dit werd het ‘Manneneiland’ genoemd. The Island.

Naspelen

Elk jaar (behalve tijdens de pandemie) speelt een steeds groter wordende groep mensen gebeurtenissen na die plaatsvonden in dit gebied, The Island 44-45. De locatie voor het gebeuren is altijd ergens in de Betuwe. Van 5 tot 8 oktober zijn dit jaar op camping De Linie in Opheusden oude militaire voertuigen, soldaten in vol ornaat en meer te zien. Op 5 oktober vindt daar een besloten bijeenkomst plaats, uitsluitend voor Betuwse veteranen.

De Spees

Centraal staat dit keer hoornwerk De Spees, de plek rond de oude toren aan de Rijnbandijk bij Opheusden. Je kunt niet alleen nalezen, maar ook zien gebeuren wat er in het laatste oorlogsjaar gebeurde op die plek. Betuwse veteranen worden ook uitgenodigd om te komen.

In Randwijk is Wim Florissen een belangrijk ambassadeur voor The Island.
Op www.randwijker.nl/wim-florissen staat een persoonlijk interview met hem.

The Island re-enactment start op 6 oktober om 14.00 uur.
Houd het programma in de gaten op www.theisland44-45.nl

De 21 Randwijkse Jumboplaatjes – lezing Historische Kring 22 oktober

In die prachtige verzamelmap van de Jumbo zaten 21 plaatjes van oud Randwijk.
De Historische Kring Midden-Betuwe leverde de kaartjes aan voor de verzamelactie.
Daarom weet de Historische Kring als geen ander welke verhalen er allemaal vast zitten aan die plaatjes.
De kerk bijvoorbeeld, niet alleen in verwoeste staat, met kapot dak, maar ook de oplossing die de Randwijkers ervoor maakten: de noodkerk van hout, rechts naast de kerk, waar nu de toegang is tot de Voorhof.

Dan komen de verhalen los over vroeger

Hoe ging dat in z’n werk? Wat gebeurde er allemaal in ons dorp, en wanneer, en wie waren erbij?
Op 22 oktober komen leden van de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing houden in De Haar over de 21 plaatjes van Randwijk.
De middag wordt ingeleid met een korte zwart-wit film die in het Randwijk van de jaren ’50 werd gemaakt.
Daarna komen alle verhalen los over hoe het vroeger was. Natuurlijk kunnen mensen in de zaal ook aanvullingen geven en vragen stellen.

Meedoen met Historische Kring Randwijk?

En dat is nog niet alles. De lezing is een initiatief van de Randwijker en de gloednieuwe Historische Kring Randwijk. Inmiddels is er namelijk een groepje ‘oude en nieuwe’ Randwijkers bij elkaar gekomen omdat ze meer willen weten, zelfs willen uitzoeken, over de geschiedenis van ons dorp. Vind je dat ook interessant? Neem dan voor of na de lezing vooral even contact met de mensen van de HKR op, want hoe meer mensen belangstelling hebben voor historische gebeurtenissen in het dorp, hoe gemakkelijker het is om daar daadwerkelijk iets over uit te zoeken – en om die kennis weer te delen met dorpsgenoten.
We verheugen ons op meer lezingen in de toekomst.

Lezing Historische Kring ‘De 21 plaatjes van Randwijk’
zaterdag 22 oktober, 14.00 uur in De Haar, Bredeweg 12.
Toegang gratis, vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.
Tijdens de middag kun je ook lid worden van de Historische Kring.

Taart! Kleurwedstrijd Bakeryshop

Deze zomer is door de Bakery Randwijk een kleurwedstrijd georganiseerd. Een kleurplaat van een taart werd bij het vorige nummer van de Randwijker verspreid door het hele dorp.
Maar liefst 14 kinderen hebben hun uiterste best gedaan om de taart-kleurplaat zo mooi mogelijk in te kleuren.
De Bakeryshop heeft 14 prachtige kleurplaten ontvangen.

Een groot compliment  aan alle kinderen die hebben meegedaan; super goed gedaan! De klanten van Bakery Randwijk hebben alle tekeningen bekeken. Het was heel moeilijk om te kiezen welke tekening de mooiste was.

Inmiddels heeft op zaterdag 17 september jl. de prijsuitreiking plaatsgevonden en wat was dit spannend voor de kinderen. Zij kwamen samen met hun (groot)ouders naar De Haar waar bekend werd gemaakt wie de hoofdprijs heeft gewonnen. Van de prijsuitreiking heeft Randwijks huisfotograaf Rick Hudepohl leuke foto’s gemaakt.

De 1e prijs is gewonnen door Noa Balk. Van harte gefeliciteerd! Noa heeft een hele mooie en lekkere taart gewonnen. Alle andere kinderen hebben de 2e prijs gekregen. Ook van harte gefeliciteerd! Deze kinderen mochten smullen van een heerlijk gebakje.

Bakery Randwijk en de Randwijker bedanken alle kinderen voor hun deelname.

 

 

Postduivenvereniging De Lingebode in De Haar

Sinds april 2021 is PV de Lingebode Zetten gevestigd in de Haar, Randwijk. Opgericht in 1926 bestaat De Lingebode nu al 96 jaar.

Toen de Romeinen en Grieken zo rond het begin van onze jaartelling rotsduiven gingen gebruiken voor het overbrengen van berichten, konden ze niet bevroeden dat er 2000 jaar later een echte competitie zou bestaan met afstammelingen van deze duiven.

Het ging om veel geld

Het verhaal gaat, dat de bankiersfamilie de Rothschild na de slag bij Waterloo dankzij een postduif tot grote welstand gekomen is.
Zelfs de tegenstanders van Napoleon dachten dat hij schier onklopbaar was.
De koersen van de aandelen in Londen waren diep weggezakt, want beleggers geloofden niet meer in winst op welk terrein dan ook.
Toen vloog een postduif naar bankier de Rothschild in Londen, met het bericht dat Napoleon toch verslagen was. Niemand wist dat nog. De Rothschild kocht onmiddellijk veel van die vrijwel waardeloze aandelen op. Dankzij de duif wist hij dat hij daar enorme winsten zou kunnen maken. De rest is geschiedenis.

Na 1815 zijn in België op veel plaatsen bonden ontstaan om met speciaal geselecteerde duiven (in Luik en Antwerpen) in wedstrijden te vliegen. Daar werd relatief veel geld mee gewonnen.
Ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn postduiven gebruikt om berichten over te brengen van militair belang.

Hoe gaat dat met die postduiven

De duivenliefhebbers wachten tot de duiven zijn vertrokken naar hun losplaats

Postduiven zijn net als zwaluwen, ooievaars en veel andere vogels in staat hun eigen hok of nest over grote afstanden terug te vinden. De zwaluwen en ooievaars vliegen omstreeks deze tijd op weg naar het zuiden. In het voorjaar vinden ze hun nest weer terug.
Postduiven doen in principe hetzelfde. Alleen worden zij erop getraind om, na losgelaten te zijn op een losplaats, zo snel als mogelijk is naar hun eigen hok te vliegen. Ze worden naar de losplaatsen gebracht in speciale vrachtwagens met water en voer. Daarvoor worden ze ingekorfd. Dat gebeurt onder andere bij De Haar in Randwijk. Niet alleen de leden van de Lingebode zelf, maar ook veel andere duivenliefhebbers komen daar met hun eigen duiven om ze in te korven en gezamenlijk soms honderden kilometers verderop weer los te laten.
De eigenaar van de duif die met de grootste gemiddelde snelheid weer thuis komt aanvliegen, is de winnaar.

De 296 vloog naar huis uit Marseille

Mijn duif, de 296 is dit jaar op zaterdag 23 juli om 7 uur losgelaten in Marseille met zo’n 15 duizend andere duiven uit Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, België en Nederland. De volgende morgen om 7 uur 8 minuten en 27 seconden landde zij bij mij thuis op de klep. En dat na 964 km hemelsbreed. Goed. In ons inkorfcentrum waren er nog 4 duiven sneller. Maar mijn bewondering voor deze duif, mijn 296, is er niet minder om.

Winnaars van De Lingebode

In onze vereniging hebben Albert Schuurman, Lida en Aart de Vree, Karina Roelofsen en Daan Smit en Jan Sival nogal wat wedstrijden gewonnen; respectievelijk zes, zes, elf en vijf maal.
Henk Peperkamp en Patrick Spijk wonnen beiden tweemaal. Maar dat zegt niet alles. Door de puntentelling wordt het beeld anders. Je krijgt ook punten voor de tweede, derde en laatste plaats.

Eerste prijzen – kampioenen per onderdeel

Dan is het wachten welke duif het eerste terug naar huis is gevlogen

Op de Vitesse tot 300 km zijn Karina Roelofsen en Daan Smit eerste.
Op de Midfond 300 tot 500 km eveneens Karina Roelofsen en Daan Smit. Jan Sival is de eerste op de Eendaagse Fond van 500 tot 700 km.
Henk Peperkamp wint de bloemen op de meerdaagse marathonvluchten met middaglossing( 750 tot 1060 km ).
Lida en Aart de Vree winnen het kampioenschap Jonge Duiven.
Op de Natour zijn Karina Roelofsen en Daan Smit een klasse apart.

Kampioen snelheid

Overall Kampioen snelheid (Vitesse, Midfond, Jonge duiven en natour) is geworden Albert Schuurman.
Karina Roelofsen en Daan Smit als tweede en Lida en Aart de Vree werden derde.
Maar Albert en zeker ook Lida hebben een paar hele goede jonge duiven.
Wie weet hoe het er volgend seizoen uitziet . Henk Peperkamp, kampioen marathon (middaglossing) is in de afdeling GOU (Gelderse-Overijsselse Unie) op de achtste plaats geëindigd. Cees Lentjes is traditiegetrouw zeer vroeg in de sector gefinisht.
Ons jeugdlid Wouter Spijk ( 11 jaar ) kreeg op zijn eerste vlucht zijn enige duifje direct in de prijzen. Op de natour laatste vlucht gingen 3 duifjes mee en ze kwamen alle drie thuis!

Internationale vluchten

En dan de Internationale vluchten ( ZLU-vluchten ) van 900 – 1200 km.
Piet Heikamp en Marco van Doorn winnen bij ons inkorfcentrum (ZLU) met de sterkste liefhebbers uit de hele wijde regio alle kampioenschappen. En eigenlijk bij de Superfondclub GOU en de BWRC ongeveer hetzelfde.

Jan Sival

Wie meer wil weten over De Lingebode of zelf duivenliefhebber is kan contact opnemen met Jan Sival via e-mail.

Haarbreed Overleg 5

 

Haarbreed Overleg 5

Maandag 12 september 2022

 

De eerste keer na het Haarbreed Vrijwilligersfeest schoven aan bij het Haarbreed Overleg in willekeurige volgorde:

Jan Sival – duivensport De Lingebode

Kees Lentjes – duivensport De Lingebode

Pascal van der Meijde – EMM

Pieter Wolff – Sinterklaas intocht

Annet Konijn – Randschrijvers

Just Bennis – Activiteitencommissie

Marja van Bergen – Yoga / Randweckers

Bep Daniel – Koersbal

Yoeke Nagel – Randwijker

 

Op 3 september hebben de meeste mensen elkaar gesproken en kennis gemaakt met de activiteiten die de anderen allemaal ondernemen in De Haar.

 

  • Hoe was dat feestje?

Vraag is: wat ging goed, wat kon beter, heb je daar suggesties voor.

-Heel gezellig zitten praten met iedereen, veel nieuwe dingen gehoord

-Leuk om uit te proberen, bijvoorbeeld voetbal, yoga, ismakogie, schrijven

-Geweldige hapjes en heerlijk eten

-Wel heel veel te doen, lastig om alles mee te maken

-Uitnodiging kan duidelijker: wie is er nou wanneer welkom en neem je dan ook je partner mee of niet

-Jammer dat er herrie buiten was, waardoor de presentaties in het begin niet altijd goed te volgen waren

-Bij presentatie van spullen op een tafel ook projecteren daarvan op een scherm, zodat iedereen alles goed kan zien

-Datum was niet zo gelukkig voor iedereen: er waren nog mensen op vakantie. Rekening houdend met het seizoen van EMM en vakanties zou volgend jaar kunnen op een zaterdag half juni of half september.

 

  • Wat gaan we nu doen?

Er liggen pijlsnel drie plannen op tafel waar over overlegd kan worden met andere organisatoren:

 

A -IN-Markt Randwijk

Omdat het heel leuk was op het Vrijwilligersfeestje weten we nu dat er ruim voldoende te doen en te bekijken is voor heel Randwijk. We werken toe naar een dag feest met activiteiten en presentaties voor het hele dorp. Zo kan iedereen zien en meemaken wat er allemaal te doen is en zich inschrijven voor een passende activiteit in De Haar.
Een IN-Markt dus, vergelijkbaar met de UITmarkt in grote steden aan het begin van het seizoen. Met optredens van twee koren en de Bigband, liefst ook nog met een paar nummers samen en alle activiteiten die ook op 3 september plaatsvonden.
Marktkraampjes rond De Haar, activiteiten in en rond het gebouw.

 

B- IN-Markt combineren met Rondje Randwijk
Activiteitencommissie wil Rondje Randwijk weer organiseren, waar alle Randwijkse bedrijven zich presenteren. Kan dat samen met de Haarbreed organisaties waar je actief aan kunt deelnemen? Overleg en doorpraten is wenselijk.

 

C- Herhaling van Haarbreed Vrijwilligersfeest

Voor de gezelligheid, jaarlijks moment voor alle vrijwilligers om de lol van de Haarlijke activiteiten zelf mee te maken en misschien wel meer: spelletjescircuit, Vrijwilligers Pubquiz?
Een Jaarbreed Haarlijks feest dus.

 

Verder besproken:

-Hoe kom je aan nieuwe deelnemers/leden/bestuursleden?

Een paar tips vanaf de tafel:

*Organiseer een inloop/kennismakings/meedoe-moment EN kondig dat breed aan via de Randwijker, Gemeentenieuws, Overbetuwe Nieuws, Facebook

Vooral het aankondigen is belangrijk, anders bereik je alleen maar de mensen die je al kennen.

*BuurtBBQ: met een bordje in de hand praat het makkelijker en heb je eerder een uitnodiging met overtuigingskracht

*Regel een Meedoemoment waarop alle bestaande leden een (of meer) introducees meenemen

 

-Evenementen Draaiboek

Voor elke organisatie die wel eens wat organiseert is het belangrijk om een handig draaiboek te hebben voor de planning, de structuur, de opzet van je evenement.

Waarin staat wanneer (en waarvoor) je vergunningen aan moet vragen, wanneer je publiciteit inzet en waar en hoe, wie je kunt vragen voor de bardienst, wanneer en hoe je hapjes en drankjes bestelt, wat er bij de schoonmaak hoort en meer.

De Randwijker wil zo’n basisdraaiboek wel samenstellen a.d.h.v. bestaande draaiboeken. Moet natuurlijk altijd worden aangepast bij de eigen activiteit, maar dan heb je wel een basis.

VERZOEK: heb je nog een draaiboek liggen van een activiteit? Stuur ‘m even naar redactie@randwijker.nl zodat die mee kan worden genomen bij het samenstellen van een basisdraaiboek waar iedereen plezier van kan hebben.

 

-Poetsploeg

Voor het schoon en mooi houden van De Haar zijn meer handen nodig dan we nu hebben. Daarom is het voorstel om tenminste 4 keer per jaar een grondige Poetsdag te houden. Elke organisatie kan daar per keer twee of meer vrijwilligers bij laten inspringen. Zo is de persoonlijke belasting van extra poetstijd in De Haar niet groot. Het voordeel is dat de huurprijzen ook niet enorm omhoog moeten, wat zo zou zijn als we een schoonmaakbedrijf moeten inhuren voor de extra schoonmaakdingen. Willen we ook niet.

De handen gaan niet meteen op elkaar voor het voorstel van Poetsploeg, maar misschien is dat ook omdat nog niemand precies weet hoe gezellig dat kan worden. Een hele ochtend met 20 mensen schrobben en boenen terwijl je keihard meezingt met een vrolijke muzieklijst – straks wordt er nog om gevochten wie er de volgende keer in de Poetsploeg mag!

Wordt vervolgd, er komt een voorstel voor indeling van de Poetsploeg waarbij ook gekeken wordt naar welke klussen geschikt zijn per organisatie.

 

Volgend Haarbreed Overleg Maandag 10 oktober. Iedereen welkom!

De Randweckers willen wat weten van wecken

Fruit en groente inmaken

Marja van Bergen woont sinds 2017 op de Kerkstraat. Vanaf het begin dat ze hier woont valt het haar vooral op dat hier in de regio zo’n overvloed aan eten is. Fruit, groente, bessen, noten, van alles is meer dan genoeg. Ze ging op zoek en vond drie mooie gulle tuinen waar zoveel oogst te halen is dat het niet eens allemaal gebruikt kan worden.
Nu wil ze graag iets doen met het fruit dat op de grond valt en de groenten die er een beetje gek uitzien. Dat is prima te eten, maar niet meer te verkopen.

Kennis van wecken en inmaken opdiepen

Daarom lijkt het Marja geweldig leuk om met dorpsgenoten samen ouderwets te gaan wecken en inmaken. Jam en sap maken zijn natuurlijk ook fijne manieren om overtollig eten nog goed bruikbaar te maken.

“Gewoon, samen met Randwijkers de kennis en ervaring van wecken en inmaken opdiepen en gebruiken. Zo kunnen we ook doorgeven aan elkaar hoe je handig om kunt gaan met eten uit je eigen woonomgeving. Lokaal is er zoveel te vinden! De kunst is om het ‘behapbaar’ en betaalbaar te maken,” zegt Marja. Verkopen van de potten is niet haar plan: de oogst komt gratis binnen bij het Randweckersproject, dus deelt ze ook graag gratis de potten ingemaakt eten uit.

Randweckersproject in De Haar

Nu is de vraag: wie, van de grijze generatie in Randwijk misschien, weet nog precies hoe dat gaat? Inmaken en wecken is een ambacht dat nu al een beetje verloren dreigt te gaan. Daarom zoekt Marja naar mensen die haar kunnen helpen met recepten en praktische aanwijzingen. En wat helemaal mooi zou zijn: misschien hebben er nog mensen een oude weckpan, weckpotten en -ijzers of lege jampotten met deksel staan in het schuurtje, de kelder of op zolder. Die voorwerpen zijn heel welkom voor het Randweckersproject

Een grote naam voor een paar supergezellige middagen in mooie keuken van De Haar. Met een groep enthousiaste Randwijkers wecken, inmaken, jam en sap maken. Voor de benodigde groenten, fruit, bessen en noten, zorgt Marja, via drie locaties in de omgeving die daar graag aan mee willen werken.

Word ook Randwecker

Weet u nog hoe dat gaat, wecken en inmaken? Heb je een flinke oogst in eigen tuin waar wel wat mee gedaan moet worden? Heb je zin om ook een Randwecker te worden? Neem contact op met Marja:

Of heb je nog bruikbaar materiaal als weckketels en potten staan? Die kun je afgeven bij Marja. Is ze  niet thuis, laat de spullen dan achter bij de voordeur met een briefje met je naam en adres. Dan krijg je een gevuld potje verse oogst om te bewaren terug als bedankje. Je kunt ook bellen om de inmaakspullen op te komen halen.

Neem gerust contact op met Marja van Bergen

Kerkstraat 50

06-53311049

Foute Bingo – Randwijk 24 september

Een hele avond ‘Foute Bingo’ in De Haar op zaterdag 24 september.
Met acht hele foute rondes, presentatrices in behoorlijk foute kleding en wie een bingokaart vol heeft maakt kans op volkomen foute prijzen. De muziek is fout. De hapjes zijn hartstikke fout. De verrassingen zijn totaal fout. En het is maar de vraag of de bingokaarten zelf niet ook fout zijn. Daarom: je gaat gegarandeerd een hartstikke foute avond tegemoet op de Foute Bingo.

Waarschuwing:
Natuurlijk kom je niet voor de geweldige prijzen, maar voor de gezelligheid. Maar houd er wel even rekening mee dat het tijdens een Foute Bingo wel eens dubbel zo gezellig kan worden, vanwege de foutheid ervan.

Foute Bingo Randwijk

-Zaterdag 24 september in De Haar, Bredeweg 12 Randwijk.
Zaal open om 19.30, start om 20.00 uur.

-Entree € 19,95, inclusief bingoloten, hapjes en een glaasje bubbels.

-Minimum leeftijd 18 jaar (www.rijksoverheid.nl)

-Voor info of hulp nodig met reserveren neem gerust contact op met Ilonka of Gerda (06-30636295 of 06-25546643)

Mocht je een extra bingoboekje willen kopen dan kost deze 10 euro. Je kunt op deze avond ook bij ons een bingostift kopen voor 1 euro!

Direct aanmelden via deze pagina

 

Dorpsfotograaf van Randwijk Rick Hudepohl

Rick Hudepohl – de dorpsfotograaf van Randwijk, leerde fotograferen aan de fotovakschool in 2013-2014. De bossen in om vliegende, kruipende en rennende dieren te fotograferen doet hij het liefst. En dan vooral vogels vastleggen. “De beweging op een foto laten zien, die vleugels. Prachtig,” zegt hij.

Nu woont hij in Randwijk. Hij is deze kant opgekomen voor zijn liefde Antoinette Menting.

Aangepaste camera

Rick heeft vanaf zijn geboorte een handicap. Hij is halfzijdig spastisch aan zijn linkerhand. Maar zijn handicap weerhoudt hem niet om te fotograferen. Hij heeft een eigen manier gevonden om de camera te bedienen. Hij houd in zijn linkerhand een handstatief, waarop hij de camera kan bevestigen. Hij heeft namelijk op z’n lens een ring gemaakt waardoor hij de lens kan bedienen met 1 vinger van zijn rechterhand en de camera ook met diezelfde hand.

Rick komt fotograferen

Door dat er veel natuur om randwijk heen ligt, gaat hij er vaak op uit om dit te fotograferen.  Maar ook in het dorp zelf is veel te zien en te fotograferen.
Rick geniet van al die activiteit. Daarom heeft hij zich voorgenomen om overal bij te zijn. Letterlijk. Wordt er iets georganiseerd in het dorp? Dan pakt hij z’n camera en legt het vast. De Pasar Malam bij De Haar net zo goed als de Kinderspeelweek, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Herdenkingsdag, en straks de aankomst van Sinterklaas.

Foto’s van Randwijk in het archief

Als het pontje bijna niet meer kan varen omdat het water van de Rijn te laag staat, fotografeert Rick de metalen platen waarmee de steigers worden verlengd.
Als er 17 organisaties bij elkaar komen voor een Haarbreed Overleg is Rick erbij om de hele groep te fotograferen.
Als de Randwijker een foto nodig heeft van het terras van De Haar met een gezellige groep mensen erop heeft Rick nog wel iets in z’n archief. Handig.

Bel Rick even op tijd

Hij moet natuurlijk wel op tijd weten dat er iets te fotograferen valt.
Vandaar: ga je iets bijzonders doen in Randwijk? Geef Rick even een seintje. Dan pakt hij z’n camera en komt hij erbij. Bel op tijd, anders dwaalt hij door een of ander bos om uilen te fotograferen.

Rick Hudepohl: 06 – 45 45 26 98

Website: www.hudepohlfotografie.webnode.nl

Facebook: www.facebook.nl/hudepohlfotografie

Instagram: www.instagram.com/hudepohlfotografie

 

Randschrijvers scherpen de pen weer

“Ik vind schrijven wel leuk, maar het wordt nooit zo spannend als ik zou willen.”
“Dan moet je meedoen met de Randschrijvers!”
“Wat is dat dan weer?”
“Geweldig leuk groepje Randwijkers dat elke eerste maandag van de maand bij elkaar komt om te schrijven.”
“Kan ik thuis toch ook?”
“Oh? Doe je dat dan? Nou ja, ok. Kan. Maar daar leer je niet elke maand een nieuwe schrijfkunst erbij. Hier wel. En het is een geweldig leuk groepje Randwijkers, had ik dat al gezegd?”
“En daar leer je om gewoon maar hele gesprekken op te schrijven alsof dat een leesbaar stukkie tekst is?”
“Nee, daar leer je bijvoorbeeld om een aangeklede dialoog te schrijven. Zoals dit,” zei ze en zwaaide met haar schrijfhand in de richting van De Haar.
Haar gesprekspartner zuchtte. “Kost dat dan?” vroeg ze wantrouwig.
Maar om de prijs hoefde ze het ook niet te laten, bleek direct.
“Vijftien euro per keer. En daar heb je elke bijeenkomst een vrolijke avond voor, een nieuwe schrijftechniek die je meteen met z’n allen uitprobeert, een idee voor een verhaal dat je schrijft als huiswerk, commentaar, tips en toejuichingen op dat verhaal en eh… Had ik al gezegd dat het een geweldig leuk groepje Randwijkers is, waar je bij aanschuift?”
“Dacht het wel,” aarzelde haar gesprekspartner.
En dan had ze nog niet eens verteld dat de verhalen van de Randschrijvers ook wel eens direct worden gepubliceerd. In de Randwijker. En in een boekje over Randwijk.
Dat zou een voorzichtige nieuwe schrijver misschien afschrikken.
“Kom gewoon uitproberen joh,” drong ze aan. “Kun je altijd nog besluiten om de volgende keer weer te komen.”

Het Randschrijversjaar begint weer! Schuif aan met je pen en ruim schrijfblok op de eerste maandag van de maand, 20.00 uur in de kleine zaal van De Haar. Met Yoeke Nagel van de Randwijker als schrijfcoach. 15,- euro per keer of een schrijfstrippenkaart voor 10 keer van 130,- euro.

Lezing Historische Kring: Loenen en Wolferen

De Historische Kring Midden-Betuwe houdt op 20 september a.s. samen met de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk en Valburg de eerste lezing van het seizoen 2022-2023:

‘Loenen en Wolferen, voormalig Kleefse lenen’

Dit is een lezing door Emile Smit, voorzitter Historische Kring Huessen en Stichting Tabula Batavorum.

Bijzondere geschiedenis

Hoewel Loenen en vooral Wolferen geen grote kerkdorpen waren, hebben ze wel een bijzondere geschiedenis. Zij raakten namelijk in het bezit van de graven van Kleef, terwijl de omgeving Gelders werd. De heer van Loenen en Wolferen moest zich in de veertiende eeuw in geval van oorlog met zijn mannen melden op het kasteel in de toen Kleefse stad Huissen.
Hoe die historie verder ging en hoe dit gebied toch gewoon bij Gelderland kwam, wordt in deze lezing nader uitgelegd.

Over de spreker Emile Smit

Emile Smit (1950) studeerde geschiedenis in Nijmegen. In 1975 promoveerde hij op het proefschrift De oude Kleefse enclaves en hun overgang naar Gelderland, 1795-1817. Van 1975 tot 2010 was hij werkzaam in het onderwijs in Tiel. Emile is gespecialiseerd in de geschiedenis van Huissen en Tiel. Na zijn pensionering in 2010 is Smit vooral actief als schrijver van historische boeken en als redacteur.

Waar, wanneer, kostda?

Dinsdag 20 september, aanvang 20.00 uur

Dorpshuis Beatrix, Dorpsstraat 15 Slijk-Ewijk

      Toegang: leden gratis, niet-leden minimaal € 3,00

Zeker ook interessant voor iedereen die overweegt wat tijd te gaan besteden aan de nieuw op te zetten Historische Kring Randwijk. Meer daarover weten? Mail de redactie@randwijker.nl