Bevrijdingsvuur naar Randwijk

Randwijk heeft veel geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks het slechte weer stond het plein bij de kerk dan ook weer vol voor de jaarlijkse Dodenherdenking. De kerkklok luidde het grootste deel van het dorp naar het plein, waar direct na de klok van acht uur de stilte al begon en nog intenser werd na het blazen van de taptoe.

‘Geen aanstoot nemen aan gebed’

Met muziek van Bigband Overbetuwe werd onder andere het leven van de grootouders van dorpsgenoot Wim Florissen gememoreerd, het echtpaar Burgers. Verschillende sprekers riepen op waakzaam te zijn voor de toenemende vreemdelingenhaat en vroegen aandacht voor de nieuwe oorlogsslachtoffers in Oekraine en het Midden-Oosten. Voorafgaand aan het gebed riep de heer Blok op tot verdraagzaamheid en vroeg andersdenkenden om ook geen aanstoot te nemen aan deze vorm van gedenken in gebed, maar te luisteren naar de woorden ervan.

Bevrijdingsvuur naar Randwijk lopen

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 mei, van Dodenherdenking op Bevrijdingsdag dus, loopt een groep Randwijkers terug uit Wageningen. Daar wordt, naar traditioneel gebruik, het Bevrijdingsvuur opgehaald. De brandende fakkel wordt lopend onder andere naar Randwijk gebracht.

Rond half 1 ‘s nachts vertrekt de groep lopers uit Wageningen, met fakkel die aangestoken werd in het Bevrijdingsvuur tegenover Hotel De Wereld.  Twee uur en drie kwartier later komen ze aan op de begraafplaats in Heteren, waar kaarsen zullen worden aangestoken ter nagedachtenis van de overledenen.


Link naar NOS-film van de estafettelopers die uit het hele land de Bevrijdingsvlam komen halen:

Ook de Randwijkse lopers staan klaar bij de Bevrijdingsvlam in Wageningen om het vuur van vrijheid verder te dragen


Bevrijdingsvuur voor burgemeester

Drie kwartier later komt het Bevrijdingsvuur dan daadwerkelijk aan in Randwijk, en zullen Dani Bos en Ria van der Meijden de vlam aansteken bij dorpshart De Haar aan de Bredeweg.
Bij het monument bij de kerk liggen al kransen en bloemen van de herdenkingsbijeenkomst om 8 uur, die georganiseerd werd door Stichting Oranjecommitee Randwijk.
Daarna vertrekken de lopers naar het gemeentehuis in Elst voor een gezamenlijk ontbijt met de burgemeester. Daarbij zal de Bevrijdingsvlam worden overhandigd door Dani, aan burgemeester Patricia Hoytink-Roubos.

Het Bevrijdingsvuur is aangekomen op het terras van De Haar. De estafettelopers droegen het in de nacht van Wageningen naar Randwijk.