Paaspuzzeltocht in de sneeuw

Een witte pasen. Dat was een van de grote verrassingen van de Randwijkse Paaspuzzeltocht op 5 april, Tweede Paasdag 2021. Toch lieten bijna 70 deelnemers zich niet tegenhouden door het weer. Dwars door stevige wind, hagel en sneeuwbuien wandelden ze door het dorp, op zoek naar letters, die samen een woord vormden. En met dat woord konden alle deelnemers hun beloning in ontvangst nemen: een goodie-bag vol voorjaarskadootjes en een Meet & Greet met een dikke knuffel van de paashaas.
In de routebeschrijving die iedereen mee kreeg stonden ook nog eens leuke weetjes over het dorp vermeld.*)

Lekkerste puzzeltocht

“Dit is wel de lekkerste puzzeltocht die ik ooit heb gedaan,” verzuchtte een van de jongere deelnemers. En terecht, want er stonden heel wat kleine kadootjes klaar onderweg.
Snackbar De Linden trakteerde alle deelnemers op een warme snack, waarvan de vijfde letter de eerste aanwijzing was voor het woord dat geraden moest worden.
Bij Boomkwekerij Mabo moest een rebus opgelost worden. Voor het huis van de familie Burgers, bekend van de fruitkraam op de markt, kregen alle deelnemers een appeltje.
Op de Alexanderstraat stond een grote ketel te pruttelen aan een driepoot, boven een vuurtje. Alle deelnemers kregen een hapje van de Hongaarse lekkernij die met een P begint.
In de speeltuin kregen de volwassenen koffie en de kinderen een beker limonade met iets lekkers. Op de Prins Bernardstraat moesten de puzzelaars uitrekenen hoe oud het oudste huis aan die straat is: het werd in 1905 gebouwd. Het goede antwoord werd beloond met een letter, onderop een door Andrea vrolijk beschilderde zwerfsteen.
Bij Kapsalon Corin’s Hairstyle stond eigenaresse Corin Brokking klaar met een lekker stukje kaas. Ze verkoopt dat trouwens ook, naast brood, koekjes, gebak en eieren, in MFA De Haar.

Lentezonnetje

Een paar mensen deden de wandeltocht met de auto, wat beslist warmer was dan wandelen. En de ‘Handhaving’, die voor de zekerheid een paar keer rond reed om te zien of alles wel veilig verliep, kon gerustgesteld weer het dorp verlaten: alle deelnemers hielden op z’n minst anderhalve meter afstand en iedereen nieste in z’n elleboog.
Na de laatste stop werd de ergste kou direct verdreven door de hartelijke paashaas op het Amaliaplein, voor de kerk. Daar kregen alle deelnemers een kadotasje mee naar huis.
“Volgend jaar weer!” werd er al aan de paashaas gevraagd. Natuurlijk zou een vrolijk lentezonnetje dan fijn zijn, maar we weten nu dat zelfs met sneeuw en hagel de Randwijkse Paaspuzzeltocht al een feestje is. Natuurlijk vooral dankzij de enthousiaste inzet van een groepje vrijwilligers. Bedankt iedereen!

*) Leuke weetjes over Randwijk

-Kerkstraat 15 is een gemeentelijk monument.
-Op Kerkstraat 17 zijn verse eieren te koop.
-Boomkwekerij de Mabo, aan de Achterstraat, werd in 1980 opgezet door de familie Mauritz en ze zitten vanaf 1997 in Randwijk. De naam Mabo is samengesteld uit Ma- van Mauritz en Bo- van Bomen.
-In 1901 werd praktisch de hele Erfstraat verwoest door een grote brand.
-In de Erfstraat staat het witte, gereformeerde kerkje dat in 1910 in gebruik werd genomen. Na een tijdje in gebruik te zijn geweest als steenhouwerij werd het kerkje onlangs verkocht en wordt het verbouwd tot woonhuis.

De foto’s op deze pagina zijn vooral gemaakt door deelnemers van de Paaspuzzeltocht. Dank je wel!