Nieuw rioolgemaal aan Bredeweg

Het staat alweer enige tijd te blinken in de zon, het nieuwe rioolgemaal op de hoek van de Bredeweg/Knoppersweg. Het oude rioolgemaal was aan vernieuwing toe, en ook de capaciteit kon wel wat omhoog. Dus werden er zwaardere pompen en dikkere leidingen aangelegd, meldt projectleider Leen Boltjes van waterschap Rivierenland.

Moeiteloos doorpompen

Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat het rioolwater uit Randwijk via een persleiding terecht komt in de rioolwaterzuivering in Zetten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het naar de nieuwe grote zuiveringsinstallatie in Dodewaard gaat, maar door het verzet van de eigenaar van Landgoed Hemmen is dat nog niet aan de orde. De leidingen moeten onder zijn grond door, en dat gaat ten koste van bomen, daarom heeft hij bezwaar. De installatie in Zetten blijft dus voorlopig ook nog open. Voor het gemaal in Randwijk heeft dat alles geen effect. Dat kan de eerste tientallen jaren al het Randwijkse huishoudelijk afvalwater moeiteloos doorpompen, waarheen dan ook.
Goedkoop is het nieuwe gemaal aan het begin van de Bredeweg niet. Waterschap Rivierenland meldt dat het 300.000 euro heeft gekost.