Toon van Asseldonk waarnemend burgemeester in Grave

Toon van Asseldonk wordt beedigd als waarnemend burgemeester van Grave (foto prov. N-Brabant)

Prominent dorpsgenoot Toon van Asseldonk blijft in trek als gemeentelijk probleemoplosser. De voormalige burgemeester van Overbetuwe was na zijn vertrek al waarnemend burgemeester in Hattem. In Renkum werd hij gevraagd een coalitiecrisis op te lossen. Nu wordt hij per 1 april waarnemend burgemeester van het Noord-Brabants Grave. Dat maakte hij zelf bekend op 25 maart.
De 12.000 zielen tellende gemeente zit zonder burgervader sinds deze na een lang ziekbed zei de energie niet meer te hebben om de door discussies over gemeentelijke herindeling verscheurde gemeente te leiden.

Herindeling

Van Asseldonk zal Grave waarschijnlijk hoogstpersoonlijk ten grave dragen. De gemeenteraad besloot deze week na een referendum in te stemmen met een herindeling, waarbij het plaatsje aansluit bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Die zal bestaan uit Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Onderzocht wordt nog of Grave kan aansluiten. De nieuwe gemeente zou per 1 januari 2022 van start gaan, maar de andere dorpen hebben eerder uitgesproken dat als Grave er alsnog bij wil, dat pas per 2026 zou kunnen.

Curatele

De Randwijkse bestuurder Van Asseldonk zal dus een beste klus hebben aan het waarnemend burgemeesterschap in Grave. Volgens minister Ollongren van Binnenlandse zaken wordt de bestuurscultuur in Grave gekenmerkt door blokvorming en wantrouwen, zo meldt het blad Binnenlands Bestuur. Ook is Grave onder financiële curatele gesteld van de provincie.