Postduivenvereniging De Lingebode in De Haar

Sinds april 2021 is PV de Lingebode Zetten gevestigd in de Haar, Randwijk. Opgericht in 1926 bestaat De Lingebode nu al 96 jaar.

Toen de Romeinen en Grieken zo rond het begin van onze jaartelling rotsduiven gingen gebruiken voor het overbrengen van berichten, konden ze niet bevroeden dat er 2000 jaar later een echte competitie zou bestaan met afstammelingen van deze duiven.

Het ging om veel geld

Het verhaal gaat, dat de bankiersfamilie de Rothschild na de slag bij Waterloo dankzij een postduif tot grote welstand gekomen is.
Zelfs de tegenstanders van Napoleon dachten dat hij schier onklopbaar was.
De koersen van de aandelen in Londen waren diep weggezakt, want beleggers geloofden niet meer in winst op welk terrein dan ook.
Toen vloog een postduif naar bankier de Rothschild in Londen, met het bericht dat Napoleon toch verslagen was. Niemand wist dat nog. De Rothschild kocht onmiddellijk veel van die vrijwel waardeloze aandelen op. Dankzij de duif wist hij dat hij daar enorme winsten zou kunnen maken. De rest is geschiedenis.

Na 1815 zijn in België op veel plaatsen bonden ontstaan om met speciaal geselecteerde duiven (in Luik en Antwerpen) in wedstrijden te vliegen. Daar werd relatief veel geld mee gewonnen.
Ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn postduiven gebruikt om berichten over te brengen van militair belang.

Hoe gaat dat met die postduiven

De duivenliefhebbers wachten tot de duiven zijn vertrokken naar hun losplaats

Postduiven zijn net als zwaluwen, ooievaars en veel andere vogels in staat hun eigen hok of nest over grote afstanden terug te vinden. De zwaluwen en ooievaars vliegen omstreeks deze tijd op weg naar het zuiden. In het voorjaar vinden ze hun nest weer terug.
Postduiven doen in principe hetzelfde. Alleen worden zij erop getraind om, na losgelaten te zijn op een losplaats, zo snel als mogelijk is naar hun eigen hok te vliegen. Ze worden naar de losplaatsen gebracht in speciale vrachtwagens met water en voer. Daarvoor worden ze ingekorfd. Dat gebeurt onder andere bij De Haar in Randwijk. Niet alleen de leden van de Lingebode zelf, maar ook veel andere duivenliefhebbers komen daar met hun eigen duiven om ze in te korven en gezamenlijk soms honderden kilometers verderop weer los te laten.
De eigenaar van de duif die met de grootste gemiddelde snelheid weer thuis komt aanvliegen, is de winnaar.

De 296 vloog naar huis uit Marseille

Mijn duif, de 296 is dit jaar op zaterdag 23 juli om 7 uur losgelaten in Marseille met zo’n 15 duizend andere duiven uit Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, België en Nederland. De volgende morgen om 7 uur 8 minuten en 27 seconden landde zij bij mij thuis op de klep. En dat na 964 km hemelsbreed. Goed. In ons inkorfcentrum waren er nog 4 duiven sneller. Maar mijn bewondering voor deze duif, mijn 296, is er niet minder om.

Winnaars van De Lingebode

In onze vereniging hebben Albert Schuurman, Lida en Aart de Vree, Karina Roelofsen en Daan Smit en Jan Sival nogal wat wedstrijden gewonnen; respectievelijk zes, zes, elf en vijf maal.
Henk Peperkamp en Patrick Spijk wonnen beiden tweemaal. Maar dat zegt niet alles. Door de puntentelling wordt het beeld anders. Je krijgt ook punten voor de tweede, derde en laatste plaats.

Eerste prijzen – kampioenen per onderdeel

Dan is het wachten welke duif het eerste terug naar huis is gevlogen

Op de Vitesse tot 300 km zijn Karina Roelofsen en Daan Smit eerste.
Op de Midfond 300 tot 500 km eveneens Karina Roelofsen en Daan Smit. Jan Sival is de eerste op de Eendaagse Fond van 500 tot 700 km.
Henk Peperkamp wint de bloemen op de meerdaagse marathonvluchten met middaglossing( 750 tot 1060 km ).
Lida en Aart de Vree winnen het kampioenschap Jonge Duiven.
Op de Natour zijn Karina Roelofsen en Daan Smit een klasse apart.

Kampioen snelheid

Overall Kampioen snelheid (Vitesse, Midfond, Jonge duiven en natour) is geworden Albert Schuurman.
Karina Roelofsen en Daan Smit als tweede en Lida en Aart de Vree werden derde.
Maar Albert en zeker ook Lida hebben een paar hele goede jonge duiven.
Wie weet hoe het er volgend seizoen uitziet . Henk Peperkamp, kampioen marathon (middaglossing) is in de afdeling GOU (Gelderse-Overijsselse Unie) op de achtste plaats geëindigd. Cees Lentjes is traditiegetrouw zeer vroeg in de sector gefinisht.
Ons jeugdlid Wouter Spijk ( 11 jaar ) kreeg op zijn eerste vlucht zijn enige duifje direct in de prijzen. Op de natour laatste vlucht gingen 3 duifjes mee en ze kwamen alle drie thuis!

Internationale vluchten

En dan de Internationale vluchten ( ZLU-vluchten ) van 900 – 1200 km.
Piet Heikamp en Marco van Doorn winnen bij ons inkorfcentrum (ZLU) met de sterkste liefhebbers uit de hele wijde regio alle kampioenschappen. En eigenlijk bij de Superfondclub GOU en de BWRC ongeveer hetzelfde.

Jan Sival

Wie meer wil weten over De Lingebode of zelf duivenliefhebber is kan contact opnemen met Jan Sival via e-mail.