De Randweckers willen wat weten van wecken

Fruit en groente inmaken

Marja van Bergen woont sinds 2017 op de Kerkstraat. Vanaf het begin dat ze hier woont valt het haar vooral op dat hier in de regio zo’n overvloed aan eten is. Fruit, groente, bessen, noten, van alles is meer dan genoeg. Ze ging op zoek en vond drie mooie gulle tuinen waar zoveel oogst te halen is dat het niet eens allemaal gebruikt kan worden.
Nu wil ze graag iets doen met het fruit dat op de grond valt en de groenten die er een beetje gek uitzien. Dat is prima te eten, maar niet meer te verkopen.

Kennis van wecken en inmaken opdiepen

Daarom lijkt het Marja geweldig leuk om met dorpsgenoten samen ouderwets te gaan wecken en inmaken. Jam en sap maken zijn natuurlijk ook fijne manieren om overtollig eten nog goed bruikbaar te maken.

“Gewoon, samen met Randwijkers de kennis en ervaring van wecken en inmaken opdiepen en gebruiken. Zo kunnen we ook doorgeven aan elkaar hoe je handig om kunt gaan met eten uit je eigen woonomgeving. Lokaal is er zoveel te vinden! De kunst is om het ‘behapbaar’ en betaalbaar te maken,” zegt Marja. Verkopen van de potten is niet haar plan: de oogst komt gratis binnen bij het Randweckersproject, dus deelt ze ook graag gratis de potten ingemaakt eten uit.

Randweckersproject in De Haar

Nu is de vraag: wie, van de grijze generatie in Randwijk misschien, weet nog precies hoe dat gaat? Inmaken en wecken is een ambacht dat nu al een beetje verloren dreigt te gaan. Daarom zoekt Marja naar mensen die haar kunnen helpen met recepten en praktische aanwijzingen. En wat helemaal mooi zou zijn: misschien hebben er nog mensen een oude weckpan, weckpotten en -ijzers of lege jampotten met deksel staan in het schuurtje, de kelder of op zolder. Die voorwerpen zijn heel welkom voor het Randweckersproject

Een grote naam voor een paar supergezellige middagen in mooie keuken van De Haar. Met een groep enthousiaste Randwijkers wecken, inmaken, jam en sap maken. Voor de benodigde groenten, fruit, bessen en noten, zorgt Marja, via drie locaties in de omgeving die daar graag aan mee willen werken.

Word ook Randwecker

Weet u nog hoe dat gaat, wecken en inmaken? Heb je een flinke oogst in eigen tuin waar wel wat mee gedaan moet worden? Heb je zin om ook een Randwecker te worden? Neem contact op met Marja:

Of heb je nog bruikbaar materiaal als weckketels en potten staan? Die kun je afgeven bij Marja. Is ze  niet thuis, laat de spullen dan achter bij de voordeur met een briefje met je naam en adres. Dan krijg je een gevuld potje verse oogst om te bewaren terug als bedankje. Je kunt ook bellen om de inmaakspullen op te komen halen.

Neem gerust contact op met Marja van Bergen

Kerkstraat 50

06-53311049