Wilt ge ver op en neer, neem het Remkumse Veer!

Wilde u altijd al eens makkelijk naar Renkum? Of een fietstocht maken aan de andere kant van de rivier? Sinds 01.07 en t/m 30.09 vaart er een nieuwe veerpont. De afvaart is bij de steenfabriek in Randwijk aan de Renkumse Veerweg en de aankomst is bij Parenco in Renkum. De pont is toegankelijk voor voetgangers (al dan niet met hond of fiets) en rolstoelen (al is de kade behoorlijk steil, maar de veermannen sterk en zeer galant). Het is een heerlijke zomerse overtocht die in Juli en Augustus elke dag mogelijk is tussen 10:00 – 18:00 uur. En in September op aangepaste dagen. Het voetveer kent een rijke geschiedenis. Al in 1796 bestond er een pontje tussen Heteren/Randwijk en Renkum. Dit werd in 1862 voor het eerst een volledig overzetveer. In het Randwijks Hof liggen leuke gratis folders over de geschiedenis van het pontje. Er komt absoluut een glimlach op je gezicht als je de folder leest! De officiële opening van het nieuwe voetveer vond plaats op 01.07 door enerzijds wethouders van de gemeente Renkum en Overbetuwe en anderzijds door de heer van den Bergh. Zoon van Jo van den Bergh, de veerman die de laatste overtocht maakte op 13.07.1973. De opening was een goed georganiseerde, gezellige morgen. De activiteiten werden aan elkaar gesproken door Wijnand Alink, die voor deze gelegenheid was gekleed in een zuiver wit kapiteins pak. Er waren vier sprekers die ieder hun eigen accent legden op het belang van het veer :
1. De heer Alex Kwakernaak van Uiterwaarde. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de exploitatie van het veer.
2. De heer Jeroen Niels, erfgoed deskundige. Het pontje werd in 1862 tot pontveer gemaakt om een belangrijke verbetering te krijgen in de communicatie tussen en verbinding met Renkum en de Overbetuwe. Niets veranderd, vandaag de dag is deze reden nog steeds geldig, aldus Jeroen.
3. De heer Wijnte Hol, wethouder gemeente Overbetuwe. Het pontje moest er komen wat hem betreft. Het is de verbinding tussen de komgronden van de Overbetuwe aan de ene kant en de stuwwal bij Renkum aan de andere kant.
4. De heer Erik Heinrich, wethouder gemeente Renkum. Renkum werkt aan een aantal kernkwaliteiten. Deze hebben ze kleuren gegeven en de kernkwaliteit blauw (voor water) was in de afgelopen jaren onderbelicht. Inmiddels is er nu dit veer, maar hij wees ook op de pendelboot die over 2 weken weer start. En volgend jaar heeft Renkum een jachthaven met 49 ligplaatsen.

Na deze sprekers begaven de aanwezigen zich naar de kade, waar de officiële documenten werden ondertekend
door de wethouders en de exploitant (zie foto). Vervolgens stond er een koor op de kade : MIO (mannen in overgang) en die zongen leuke kinderliedjes over water. En uiteindelijk kwam het pontje aan met nog een koor er op: Couleur locale uit Heteren. Gezamenlijk zongen ze ‚Wij staan bij het Renkums veer’ – een tekst gemaakt op ‚Daar was laatst een meisje loos’. Misschien wel bekend!

Een prima georganiseerde opening! Met aan de kade nog een aantal ondernemers met hun produkten. Ook koffie/thee en ijs waren overvloedig aanwezig. Dat is nu achter de rug. Nu aan jullie om eens over te varen!

Voor vaarschema zie www.randwijker.nl , posters in Randwijks Hof en Snackbar „Onder de linden’ en aan het begin van de Renkumse Veerweg Voor overzicht beschikbare veren en andere recreatie mogelijkheden in de buurt:  www.uiterwaarde.nl of download de gratis‚ overzetveren’ app.