Uitslag verkiezingen in Randwijk

Voorlopig resultaat zetelverdeling van de hele gemeente Overbetuwe

Hoge opkomst, CDA grootste in Randwijk

Nergens in Overbetuwe hebben naar verhouding zoveel kiezers meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen als in Randwijk. Met een opkomstpercentage van 59 procent steekt ons dorp met kop en schouders uit boven alle andere kernen.

Randwijk week ook in de uitkomst af van de rest van Overbetuwe. Gemeentebelangen Overbetuwe, de grote winnaar, eindigde in Randwijk pas op plek vijf. Het CDA (181 stemmen) trok de meeste kiezers in Randwijk, gevolgd door de SGP (109) en de ChristenUnie (98). Groen Links kreeg 96 stemmen, Gemeentebelangen Overbetuwe 62. D66 en VVD bleven steken op 39 en 38 stemmen. Burgerbelangen Overbetuwe (19) en de PvdA (14) stelden teleur.

Randwijkers op de lijst

Het succes van het CDA hier was deels ook te danken aan een aantal Randwijkers op de lijst. Herman Mauritz kreeg 89 voorkeurstemmen, Johan Peters als lijstduwer 39 en Mirella Brienissen-Sterkenburg kreeg er 17. Bij Groen Links stonden ook twee Randwijkers op de lijst. Mans Lanting kreeg 40 voorkeurstemmen, Dennis Diks negen.

Hofleverancier Randwijk

Randwijk is hofleverancier van kandidaten voor de SGP. Van de vijftien namen tellende lijst kwamen er maar liefst zes uit Randwijk. Lijsttrekker A.C. van Nifterik mag zich in ieder geval de Randwijker noemen met de meeste stemmen. Hij kreeg uit heel Overbetuwe driehonderd stemmen. Niet dat het uitmaakte: de SGP haalde onvoldoende stemmen om in de gemeenteraad te komen. De Randwijkse ChristenUnie-kandidaat Gertjan Budding kreeg zelf 17 stemmen, maar zag zijn partij wel die ene zetel in de raad handhaven.