Nieuwbouw Kerkstraat – Julianastraat?

Zo’n 30 woningen moeten erbij komen in Randwijk. En dan het liefst nog betaalbaar ook.
Dat besliste het college van B&W van Overbetuwe op 15 februari 2023. Een stevig blok woningen erbij aan de Kerkstraat (rond nummer 31) en de Julianastraat (hoek Julianastraat/Kerkstraat, grenzend aan de Oranjehof). Er ligt een plan klaar waarover op 18 april gestemd wordt in de gemeenteraad.

Het gaat in dat plan op de Kerkstraat om

  • 8 starterswoningen
  • 2 twee-onder éénkapwoningen
  • 1 vrije sector woning
  • 2 standplaatsen voor woonwagens

en op het stuk tussen Kerkstraat en Julianastraat om

  • 16 sociale huurappartementen

Wat betekent dat voor Randwijk

Niet het hele gebied dat hier genoemd wordt is onbewoond: er staan op sommige plekken al huizen met Randwijkers erin. Zij zullen een andere woonoplossing moeten vinden. Misschien wel in de geplande nieuwbouw. Als het plan doorgaat zou Randwijk-Noord-Oost opeens een wijk van betekenis kunnen worden met, ruw geschat, zo’n 65 nieuwe dorpsgenoten.
De Willem-Alexanderstraat en Johan Frisostraat zullen niet meer ‘de nieuwbouwwijk’ zijn als dit plan verwezenlijkt wordt. De kans wordt opeens realistisch dat er nieuwe leerlingen voor de School komen, meer talentvolle voetballers voor EMM en nieuwe vrijwilligers om Koningsdag te helpen organiseren en bardiensten te draaien bij live concerten in De Haar.

Meepraten

Het gaat bij de bouwplannen gedeeltelijk om inbreiding. Dat is het volbouwen van plekken in een bewoond gebied en staat tegenover ‘uitbreiding’, waarbij onbewoond gebied wordt bebouwd. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat met het Randwijkse plan wordt voldaan aan het besluit van de gemeenteraad (wanneer?) om een locatie te vinden in het westelijk deel van Overbetuwe, voor woningbouw en woonwagenstandplaatsen.

Op 18 april 2023 gaat de gemeenteraad besluiten of de locaties echt geschikt zijn voor bebouwing. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt en komen er gesprekken met omwonenden, andere belanghebbenden en toekomstige bewoners.
Wie voor die tijd al een uitgesproken mening heeft over het plan tot nu toe, kan eens kijken op de site van gemeente Overbetuwe bij het onderwerp ‘Inspreken’.

Meer lezen:

– Gemeente Overbetuwe: College stemt in met uitbreiding woningbouwlocatie Randwijk

– Gemeente Overbetuwe: Inspreken – de procedure en momenten om je mening te geven