Feest der herkenning
‘Dat is Karel Cornelissen, Karel de Huzaar!’ ‘Ach, die dames wilden duidelijk niet gefilmd worden.’ ‘Daar heb je mevrouw Hoksbergen.’ ‘Dat is mijn opa!’
Het was een feest der herkenning, voor geboren en getogen Randwijkers die afgelopen zaterdag 22 oktober in De Haar waren. Daar vertoonde de Historische Kring Midden-Betuwe, op uitnodiging van de nieuwe Werkgroep Oud Randwijk en de Randwijker.nl., foto´s en films van een Randwijk dat deels niet meer bestaat. Opnamen van huizen en gebouwen die de oorlog niet overleefden of zo werden aangetast door de tand des tijds dat behoud onmogelijk was. En van mensen die nu vaak alleen nog in die beelden voortleven.
Ook nieuwe Randwijkers herkenden veel, al was niet altijd duidelijk wat ook alweer. Staat die woning nou aan de Kerkstraat of aan de Erfstraat? Veelvuldig klonk het ´waar is dat dan?´
Er waren zo’n 60 mensen afgekomen op de lezing.
De 21 plaatjes van het Jumbo-verzamelalbum
Centraal stonden de foto´s die zijn gebruikt voor het plaatjesboek dat Jumbo Van Blijderveen afgelopen zomer uitgaf. Daarin stonden 21 historische foto´s van Randwijk, waarin een levendige ruilhandel ontstond. De mensen van de Historische Kring Midden Betuwe zetten de foto´s, vaak van rond de vorige eeuwwisseling, zaterdag in perspectief.
Toch was het echte hoogtepunt de film uit 1953 die de Enschedese filmer Adolfs schoot. Beelden van spelende kinderen op het schoolplein, van vrouwen druk in de weer met wapperend wasgoed, van de fanfare Amicitia, mannen op het land, het leverde voortdurend kreten van herkenning op. ´Ik heb vandaag voor het eerst bewegende beelden van mijn opa gezien´, vertelde iemand ontroerd.
Onbekend stukje Randwijk
Als toetje vertoonde de Historische Kring nog een film van een ploegwedstrijd. Op het land rond Randwijk werden kaarsrechte voren getrokken die op diepte werden gecontroleerd door ernstig kijkende wedstrijdleiders. Ook dit was voor velen een onbekend stukje Randwijk.
Voor wie benieuwd is naar de hoofdfilm van zaterdag, via deze link https://m.youtube.com/watch?v=kIWinc4omuI is er een verkorte versie van te downloaden. Voor wie geïnteresseerd is in de historie van Randwijk, is er de nog prille Werkgroep Oud Randwijk.
Informatie: 06-52472662.